Reyhan çeşitleri: Reyhanın diğer adı fesleğendir. Kuru ya da taze olarak tüketilen reyhan, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Güzel kokulu pembe- beyaz arası rengi olan yapraklı bir bitkidir. Reyhan öksürüğe iyi gelir, bağırsak gazlarını giderir. İştah açar. Reyhan yenildiğinde veya çayı tüketildiğinde baş dönmesi geçer. Reyhandan yağ elde edilir ve bu yağ selülitlere iyi gelir. Saç sağlığında önemlidir. Saçı kuvvetlendirir ve dökülmeleri engeller. Ağızda oluşan yaralara iyi gelir., enerji verir. Hazımsızlığı giderir. Vücudu sakinleştirir. Cilde iyi gelir. Uykusuzluk için, nezle için, asabilik için de reyhan kullanılabilir. Reyhan hoş kokusu sayesinde süs olarak da kullanılmaktadır. İçeceklere aroma tadı verir. Yemeklerde, salatalarda, süslemek amacıyla da reyhan kullanılır. Reyhan hoş kokusu ile insanları büyüler. Bahçede domates yetiştirildiğinde yanına reyhanda dikilirse domatese kokusu ile aroma katar.
Reyhan çeşitleri nelerdir?
Tarçın reyhan: Tarçın reyhan, bitki büyümeden hasat edilir, baharat tadı kesinleşmez. Mikro fesleğen olarak da bilinir.
Tayland reyhan: Bu bitkinin birden fazla çeşidi vardır. Anason tadına sahiptir. Sos türü olarak kullanılır.
Ceneviz reyhanı: Bu reyhanın tadı tatlıdır ve sos olarak kullanılmaktadır. Sosta farklı bir lezzet verir.
Baharatlı çalı reyhan: Tam olgunlaşmadan ve yapraklı bir şekilde kullanılır.
Karışık tomurcuk reyhan: Mor renklidir ve soslarda kullanılır. Aromatik tadıyla lezzet katar.
Opal reyhan: Bu bitki karanfil tadına benzer. Koyu mor renklidir. Kokteyller için kullanılır.
Afrika mavisi reyhan: Bu bitki anasonlu ve baharatlı bir tada sahiptir bu yüzden et ve et çeşitlerinde kullanılır.
Limon reyhan: Limonsu, ekşi bir tadı vardır. Balıkların yanında ve balık türlerinde kullanılır. Bunun dışında genellikle soslarda kullanılır farklı bir tadı vardır.